Svjetski dan planete Zemlje 2023

Povodom

Svjetskog dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, učenici IIId odjeljenja zajedno sa profesoricom Ilvanom Zukanović, u petak 21.4.2023. god. na kreativan način obilježili su navedeni dan.

Recikliranjem postojećih kutija od celuloznih vlakana, napravljeno je klijalište koje je ispunjeno supstratom i u njega su zasijane razne vrste sjemena cvijeća. Improvizovana posuda ima otvore za drenažu putem koje će oticati višak vode nakon zalijevanja. Za klijanje sjemena treba osigurati optimalnu temperaturu, koja za većinu vrsta iznosi 18 – 22 stepena C. Učenici su se obavezali pratiti rast sjemena koje će se poslije zasijati u školsko dvorište.


Obilježavanje Dana planete Zemlje ima cilj podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša. Ove godine možemo se osvrnuti i na posljedice klimatskih promjena na Planeti koje se već uveliko osjećaju.

Svrha naše radionice je potaknuti mlade ljude na sadnju raznih vrsta bilja kako bi se ublažile klimatske promjene, te da bi kao pojedinci doprinijeli stvaranu zdrave prirodne sredine ozelenjavanjem svog užeg životnog prostora.