„ŠKOLE KAO ZELENE ZONE“ - DRUGI DIO

Drugi niz radionica

koji je realizovan u drugom polugodištu šk. 2022/2023. god u okviru projekta „Škole kao zelene zone – povećanje spremnosti na klimatske promjene u obrazovnom sektoru u Bosni i Hercegovini", u organizaciji Save the Children-a i Eko PAK realizirane su u periodu mjesec februar, pa sve do mjeseca maja.

Veliki broj interaktivnih, edukativnoh radionica su organizirale i sprovele profesorice Knežević Marija, Jahić Džanela, Kaljanac Sabina i Zukanović Ilvana, a unutar njih je aktivno sudjelovalo više od dvjesto učenika iz odjeljenja IIb, IId, IIId, IIIf, brojni učenici članovi različitih sekcija škole kao i učenici članovi Vijeća učenika.

Na radionici održanoj u mjesecu aprilu su prisustvovali predstavnici: organizacije Save the Children, gospođa Jasmina Hadžikarić i organizacije Ekotima, gospodin Tikveša Rijad. Na radionici su obrađene sljedeće teme:

„Klimatske promjene kroz mapu uma“
Uticaj klimatskih promjena na lance i mreže ishrane“
„Erekat staklenika“
„Emisija CO2“
„Otopljavanje ledenjaka“

Ovo je jedna u nizu od radionica koju su priredili učenici članovi biološke sekcije u koordinaciji sa profesoricom Jahić Džanelom.

Kroz dinamičan rad pedagogica Knežević Marija koordinirala je radom radionica kroz koje su učenici razvijali svijest o aerozagađenju kroz izradu prezentacija, plakata, edukativnih poruka, te su kroz debatne aktivnosti došli do zajedničkih zaključaka o štetnosti i prevenciji i iste. Pedagogica Marija izradila je Bilten aktivnosti.

Na radionicama reciklaže učenici su na zanimljiv način uz pomoć ankete, mape uma, KWL tabele ( znam , želim znati i naučio/la sam), prezentacije , panoa i kviz pitanja naučili o tome šta je reciklaža, koji materijal se može reciklirati i zašto je reciklaža važna.

Članovi Web sekcije napravili su reciklirani papir i popratili kompletan proces reciklaže, te su dizajnirali i isprintali letke o samom projektu uz koordinaciju profesorice Zukanović Ilvane

Članovi sekcije Gea i Eko kluba u pratnji prof. geografije Kaljanac Sabine, posjetili su reciklomat koji je postavljen u gradskoj jezgri, kod SCC-a, odnijevši veliki broj kesa iplastičnih flaša koje su učenici skupljali namjenski za reciklažu.


Učenici i profesorice su kroz zajedničke kreativne aktivnosti davali svoje prijedloge i mišljenja kako smanjiti emisiju gasova, smanjiti potencijalni otpad postupkom reciklaže, te kako bi se smanjio uticaj klimatskih promjena i prevenirala bolest od potencijalnih uzročnika klimatskih promjena i osigurao ugodniji život na Zemlji.