Projekt „Mirovno obrazovanje“

Dana 23.2.2023. godine

u okviru projekta „Mirovno obrazovanje“ realizovana je prva aktivnost pod nazivom „Kultura mira“. Na radionici koju je održala profesorica Alma Ahmethodžić mr. učenici su imali priliku da pored izložbe fotografija „Mir u mom oku“ koje su oni izabrali kao  asocijacije na mir,  nauče nešto više o ulozi i značaju mira kako u životu svakog čovjeka tako i u društvu. Kroz istinite priče  o nenasilnoj borbi za pravedni,  pozitivni mir širom svijeta učenici su imali priliku da kroz razgovor uoče koje to kompetencije znanja i vještine treba da posjeduju graditelji mira, šta izgradanja mira podrazumijeva kao i kakav pristup izgradnja mira treba da ima. U toku radionice istaknuto je na nasilje najviše narušava mir i to kroz forme direktnog, strukturalnog i kulturnog nasilja.

Kroz sve navedeno učenici su imali priliku da nauče nešto više o ulozi i značaju mirovnog obrazovanja i  značajnih ličnosti koje su doprinjele razvoju izučavanja mira.

Projekt „Mirovno obrazovanje“ relizuje PRO-Budućnost uz podršku  CRS (Catholic Relief Services) i USAID (United States Agency for International Development)

Prezentacija se može pogledati ovdje