PROJEKT „ KVADRAT ZNANJA“

16.04.2019. godina – u 10 sati u hotelu Hollywood-u na Ilidži održana je edukacija „Hilfe zur Selbsthilfe“ – „ Podrška za samopomoć“ u organizaciji i realizaciji: Prirodno iscjeljenje- Psihoterapija , Zrinka Smolčić iz Offeburga Njemačka.  Predavač je bio : Hans Josef

Vizija edukacije je bila ponuditi vlastito znanje i iskustvo iz rada sa traumama kao podršku u sticanju sposobnosti za samopomoć, za stabiliziranje vlastitog duševnog života i izgradnju psihičkih resursa. To se želi postići stvarajući  besplatne, jednostavne i za svakoga brzo savladive vježbe samopomoći. Upotreba ovih vježbi je bez rizika i može doprinjeti ublažavanju posljedica trauma.

U okviru  Projekta „Kvadrat znanja“  učenici Srednje medicinske škole u Sarajevu, razred IV –f ,  su prisustvovali edukacij,  sa profesoricom Ribanom Kadribašić koja je ujedno bila i inicijator za uspostavu saradnje, edukacije i prevodilac sa njemačkog jezika u toku edukacije. Edukaciji je prisustvovala i pedegogica  Knežević Marija uz podršku mendžmenta škole koji je podržao svaku aktivnost za realizaciju ove saradnje.

Učenicima je podjeljen radni materijal kako bi mogli nastaviti sa vježbanjem kao i sa širenjem znanja kojeg su stekli na edukaciji i nakon nje.

Praktične vježbe: Vježbe se mogu primjeniti u svakoj prilici, u svako doba i bilo gdje se nalazite.

I dio - Uvodne vježbe:

1.Felt sense vježba – osjećaj tijela

2.Vježbe disanja

3.Vježba kad te preplave osjećaji

4.Tapšanje

5.Masaža

6.Naprezanje/Opuštanje

7.Vježba za prvu pomoć

8.Prva pomoć kad dođe akutan strah/Panika

9.Kad se loše osjećaš

 

II – dio – Vježbe:

1.Fokusiranje

2.Breakdance

3.Disanje u četiri

4.Tjelesna napetost

5.Ušne resice trljati, uši trljati

6.Timusna žljezda, tapšati

                                                    

PORUKA UČENIKA DRUGIMA KOJI SE ŽELE PRIKLJUČITI DALJNJOJ EDUKACIJI:

Ponekad, zbog brojnih obaveza i pritisaka modernog načina života, sami sebe uspaničimo pri pomisli da neće baš sve 'ispasti po planu'. Zapravo posljedice, ako su i loše, često nisu toliko nepremostive da znače našu 'propast'. Ako razumijete problem i razmišljate o rješenjima, lakše ćete gledati na njega i fokusirati se na akciju i rješavanje, umjesto 'skrivanja' u vlastitoj tjeskobi. Priključite se uradite  nešto za sebe.

Edukacije se nastavljaju, planirani su trodnevni seminari u 2019. godini, kao i podjela certifikata