Humanitarna akcija povodom Dana planete Zemlje

Dana planete Zemlje 22.04.2022.god bio je povod da se pokrene humanitarna akcija za pomoć narodu Ugande.

Iako dijelimo istu planetu, uslovi života svih naroda na Zemlji nije jednak. Neko uživa sva prirodna bogatstva, a neko mora uložiti ogromne napore da bi došao npr do pitke vode koja je esencijalna za život.

Uganda spada među najsiromašnije zemlje svijeta, po zabačenim selima mnoge porodice sa puno djece nemaju pristup električnoj energiji, pitkoj vodi, a i izvori hrane su vrlo ograničeni.

Spletom okolnosti naša škola se povezala sa stanovnicima ove siromašne zemlje koji su iz prve ruke prenijeli svoju životnu priču.  Odlučili smo da pružimo ruku podrške i prijateljstva. Registrirano humanitarno udruženje iz Ugande TAUBAH CHARITY ASSOCIATION će pomoći da skupljena sredstva odu u prave ruke i pomognu najsiromašnijim porodicama Ugande.

Čak 300 milijuna ljudi na ukupnom području Afrike, nema pristup pitkoj vodi. Uslijed rasta populacije, potražnja za pitkom vodom je istovremeno porasla, a tu je i pojačana potreba za vodom i zbog navodnjavanja. U Africi je tek 5 posto obradive zemlje navodnjeno.

Pitke vode u Ugandi ima, ali se nalazi jako duboko pod zemljom. Da bi se napravio bunar sa pitkom vodom potrebno je 800 eura., što predstavlja bogatstvo za stanovnike Ugande.

Učestvujući u ovoj humanitarnoj akciji pomažemo i drugima i sebi. Naredni put kada pustite da voda teče iz česme bez razloga, kada stvarate otpadne vode pune hemikalija, kada odlučite baciti otpad u rijeku, sjetite se da neko mora proći kilometre da bi imao čistu vodu za piće u svom domaćinstvu.

Budimo dobri prema planeti Zemlji, čuvajmo njena prirodna bogatstva koja nas okružuju i budimo dobri prema ljudima koji žive na njoj!!!!

VIDEO O POVODOM OVOG DOGAĐAJA MOŽE SE POGLEDATI OVDJE;

VIDEO PRIJATELJA IZ UGANDE MOŽE SE POGLEDATI OVDJE