7. april - Svjetski dan zdravlja

7. april 2020.

je dan kojim se proslavlja rad medicinskih sestara i babica i kojim se podsjećaju svjetski lideri upravo o kritičnoj važnosti uloga koje imaju ovi radnici u održavanju zdravlja svjetske populacije. Medicinske sestre kao i svi drugi zdravstveni radnici su u prvom redu odbrane protiv COVID-19 tako što pružaju visokokvalitetnu i zavidan tretman i njegu, vode dijalog sa zajednicom u vidu odgovaranja na razna pitanja i strahove, te u nekim situacijama sakupljaju podatke za kliničke studije. Jednostavno, bez njegovatelja ne bi bilo odgovarajućeg odgovora.

U ovoj Internacionalnoj godini medicinskih sestara i babica, Svjetski dan zdravlja će označiti trenutno stanje sestrinstva u svijetu. WHO i njihovi partneri će dati niz preporuka da bi ojačali radnu snagu ovih zdravstvenih radnika.

Ovo ce biti ključno ako želimo dostići nacionalne i globalne ciljeve u univerzalnom zdravstvenom osiguranju, zdravlju majki i novorođenčadi, infektivnih i neprenosivih bolesti uključujući i mentalno zdravlje, spremnost i brzina odgovora u hitnim slučajevima, sigurnost pacijenata i dostavu strukturirane njege koja je fokusirana na ljude.

Mi tražimo Vašu podršku na Svjetski dan zdravlja da ovim zdravstvenih radnicima pomognemo da budu dovoljno snažni kako bi osigurali da svi, bez obzira gdje se nalaze, mogu imati zdravstvenu njegu koja im je potrebna.

Slogan Svjetskog dana zdravlja je: Podržavajte medicinske sestre i babice.