J.U. Srednja medicinska škola Sarajevo

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
SEKCIJA PRVE POMOĆI PDF Ispis E-mail
Autor D.R.   
Utorak, 06 Novembar 2012 14:17

Normal 0 21 false false false BS-LATN-BA X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

PRVA POMOĆ

 Voditelji sekcije su Dizdarević Elma .
 
Članovi ove sekcije su učenici I, II, III i IV razreda. Na prvom sastanku konstituisana je sekcija i upis novih članova. U dogovoru sa učenicima utvrđen je redovan termin za održavanje sekcija i to četvrtkom 12-14 h za učenike III i IV razreda, a utorkom 14-15 h za učenike I i II razreda. Sekcija je započela rad teoretskom obukom članova kao i sa elemntarnim podacima o aktivnostima Crvenog križa na nivou BiH i na nivou KS.

S obzirom da sekcija Prve pomoći usko sarađuje sa Crvenim križom Centar Sarajevo 15. i 16. oktobra 2012. godine održan je seminar iz oblasti pružanja prve pomoći. Seminaru su pored voditelja sekcije prisustvovali i učenici – članovi sekcije.
Članovi sekcije prve pomoći su u pratnji voditelja sekcije, dr. Ivana Kesera, dipl.medicinske sestre Adele Hasanica i dipl.medicinske sestre Elme Dizdarević, prisustvovali seminaru koji organizira Crveni križ općine Centar. Seminar je organiziran u periodu od 15.10. do 20.10. 2012. godine.
Aktivnosti su obuhvatale, kako teorijsku obuku o osnovnim elementima prve pomoći, kardio-pulmonalnoj reanimaciji i primjeni priručnog defibrilatora, tako i praktični prikaz povreda i ukupno zbrinjavanje povrijeđenih na terenu.
Učenici, članovi sekcije prve pomoći naše škole, su uzeli aktivno učešće u praktičnom dijelu seminara i uspješno primijenili teorijska znanja iz navedenih oblasti.
 
U prostorijama Prve gimnazije Sarajevo 20.10.2012. godine izveden je realistički prikaz povrijeđenih i prikaz pravilnog načina ulaska ekipe u teren, kao i postupak trijaže tokom pružanja prve pomoći gdje je omogućeno praktično uvježbavanje ulaska na teren i zbrinjavanje povrijeđenih.
U nastavku rada članovi sekcije prešli su sa teoretske na praktičnu obuku iz okvira pružanja prve pomoći na terenu. Izvršena je obuka članova u praktičnoj primjeni sredstava za privremenu hemostazu, upotreba priručnih sredstava za imobilizaciju, načini zbrinjavanja povrijeđenih u besvjesnom stanju, zbrinjavanje u toku astmatskog napada kao i postupak sa osobom kod epileptičnog napada.
Izvršena je i praktična obuka kapitena ekipe u načinu ulaska na teren na kojem se nalaze povrijeđeni, pravilna trijaža kao i koordinacija rada ekipe tokom zbrinjavanja povrijeđenih i načini samozaštite.
 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ažurirano Utorak, 10 Novembar 2015 10:26
 

novi Medicus

Baner
Baner
Baner

Anketa

Dan naše škole je ?
 

Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva

Baner